Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013


Σχέδια για Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης κάνουν οι φορείς της Θεσσαλίας για να προσδώσουν υπεραξία στο προϊόν.

Ελκυστικό το τσάι των θεών στον Όλυμπο

 10/06/2013 - 10:12 πμ
Διάσημο και ιδιαίτερα ελκυστικό χάρη στο μυθικό βουνό αλλά και τις πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες έχει ήδη γίνει για τους νέους καλλιεργητές της περιοχής της Ελασσόνας το «Τσάι Ολύμπου», ένα μοναδικό προϊόν που ανήκει στο γένος Σιδερίτης (Sideriti).Μάλιστα όπως δηλώνει ο Δημήτρης Χαλκιάς, ένας νέος αγρότης της περιοχής: «Ήδη έχουμε πουλήσει τη φετινή παραγωγή. Δεχόμαστε τηλέφωνα καθημερινά για παραγγελίες, τις οποίες δεν μπορώ να εξυπηρετήσω. Ελπίζω του χρόνου να έχει οργανωθεί μια Ομάδα Παραγωγών ώστε να υπάρχουν αρκετές ποσότητες, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία».
Το «Τσάι Ολύμπου», που φυτρώνει σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, διακρίνεται για τις ευεργετικές επιδράσεις του που οφείλονται στα φλαβονοειδή, τα οποία είναι υπεύθυνα για αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του κάθε μέρα. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες παγκόσμιες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του Ολύμπου και τη συμβολή του ακόμη και στη μάχη εναντίον του Αλτσχάιμερ.
Στον Όλυμπο κρύβονται εκατομμύρια ευρώ μάρκετινγκΤην έναρξη της προσπάθειας για ένταξη του προϊόντος Τσάι Ολύμπου στον κατάλογο των Προστατευόμενων Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης σηματοδοτούν οι δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, Θανάσης Παιδής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Είναι μια σημαντική προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής σε συνδυασμό με το όνομα του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Στον Όλυμπο κρύβονται εκατ. ευρώ μάρκετινγκ μόνο στο όνομά του, με σεβασμό πάντα στο μυθικό βουνό. Το τσάι Ολύμπου πρέπει να γίνει ΠΓΕ. Εάν ευδοκιμήσει το σχέδιο, θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θέλει προσπάθεια αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» .


       Εξυπνες καλλιέργειες αντίδοτο στην κρίση
                                                                                                                                                                               Το «φάρμακο» στην κρίση βρήκαν ορισμένοι παραγωγοί, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που αποφάσισαν, αντί να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, να στραφούν σε νέες δυναμικές καλλιέργειες. Και μάλιστα παλεύουν μόνοι, αφού τα προγράμματα στήριξής τους από την ελληνική Πολιτεία είναι ελάχιστα. Μύρτιλλο, ιπποφαές, ρόδι, μαύρη τρούφα, αλλά και η καλλιέργεια σαλιγκαριών είναι οι νέες δυναμικές καλλιέργειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους, προσφέροντας διέξοδο στους αγρότες που πήραν το ρίσκο να αποκοπούν από τις παραδοσιακές.

Αλλωστε, την ώρα που οι δείκτες για την ανεργία στη χώρα χτυπούν κόκκινο, παρατηρείται ένα δυναμικό ρεύμα επιστροφής -ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων- στα χωράφια. Συγκεκριμένα στις ώρες εργασίας του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας παρατηρείται την τελευταία τριετία αύξηση 7% (στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), αποδεικνύοντας ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις η επιστροφή στις ρίζες να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη. Σημασία έχει αυτή η στροφή να γίνει με τον σωστό τρόπο και με εναλλακτικές, αποδοτικές παραγωγές καθώς, όπως επισημαίνει το σύνολο των αγροτών, το μέλλον των αγροτών με συμβατικές καλλιέργειες είναι πολύ σκοτεινό.

Το ρεύμα ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τον ιδρυτή της πρώτης ομάδας σαλιγκαροτροφίας Γιώργο Τερζή, οι αγρότες δεν είχαν εναλλακτική λύση. Τόσο λόγω κλίματος αλλά και λόγω αύξησης του κόστους (πετρέλαιο, ρεύμα) οι παραδοσιακές καλλιέργειες αφήνουν κάθε χρόνο στους αγρότες τεράστια χρέη. Ο ίδιος καλλιεργούσε επί 18 χρόνια βαμβάκι και ντομάτα, όμως διαπίστωσε ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει. Ετσι πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει μαζί με μια ομάδα επτά ατόμων από το Κιλκίς, βάσει γαλλικών προτύπων, την πρώτη μονάδα πάχυνσης σαλιγκαριών.

Εκτός από τους σαλιγκαροτρόφους, σαν τα... μανιτάρια ξεφυτρώνουν στην Ελλάδα οι καλλιεργητές μαύρης τρούφας, ενός περιζήτητου και σπάνιου είδους μανιταριού. Η καλλιέργεια γίνεται σποραδικά σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας, ενώ έχει βρεθεί και αυτοφυής τρούφα. Η γαστρονομική και θρεπτική της αξία την καθιστά ένα από τα πιο περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.
Μεγάλη ανάπτυξη έχει γνωρίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η καλλιέργεια της ροδιάς. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες παραγωγών στην Τούμπα του Κιλκίς και τη Δράμα όπου καλλιεργούν περίπου 10.000 στρέμματα. Περίπου το 80% της παραγωγής κατευθύνεται σε Ολλανδία και Γερμανία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Ρωσίας.

Εναλλακτική λύση για τους αγρότες αποτελεί το ευεργετικό φυτό ιπποφαές, το οποίο σύμφωνα με επιστήμονες τοποθετείται στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Η καλλιέργειά του βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο, καθώς υπάρχουν μόλις 4.000 φυτά στην Ξάνθη και περίπου 60 στρέμματα στην Αιανή Κοζάνης από τον Συνεταιρισμό Ιπποφαούς και Δυναμικών Καλλιεργειών Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης προσφέρει το μύρτιλλο (blueberry), καθώς μόλις δύο οικογένειες έχουν αυτή τη στιγμή την τεχνογνωσία για την καλλιέργειά του στη χώρα μας. Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική και μπορεί να είναι αποδοτική σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, εφόσον επιλεγούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το κόστος εγκατάστασης για τις εναλλακτικές καλλιέργειες είναι ιδιαιτέρως υψηλό, όμως η απόδοση σίγουρα ανταμείβει τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον κύριο Τερζή «τα πρώτα βήματα γίνονται κυριολεκτικά μέσα σε ένα άγνωστο και σκοτεινό πεδίο, το ζήτημα είναι όμως η προσπάθεια να οργανωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές και ζώνες, και να δημιουργηθούν συνεταιριστικοί οργανισμοί για την εκμετάλλευσή τους».

Τα κουνούπια συνήθως τρέφονται με νέκταρ και γύρη που βρίσκουν πάνω στα φυτά, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για την ωρίμανση των αυγώ...