Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Kωστας Τατσης''καστορας''- Η πράσινη αδράνεια των αρμοδίων μας οδηγεί σε πρασινη δράση των πολιτών...


Οταν η

αληθεια γινεται λογος ,τοτε η ποιηση καυτη με μυρωδιες γιασεμιου...


    Ακουμε για πράσινη πολτικη,πρασινη αναπτυξη.πρασινη ''επανασταση''...Τελικά ειναι μονο της 
    ''πατατας'';       


   
      Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνιδια της πολιτικής και δεν υπάρχει πραγματικη ουσια. Οτι θα προωθήσουν πολιτικες όπως τα ηλιακα συστήματα ενέργειας ειναι επιδερμικά βοηθώντας ξενες τεχνολογιες και βιομηχανίες -γιατι άραγε;-ενώ στην πραγματικότητα:
α) το πράσινο δεν παίρνει παρά ελαχιστα παρότι είναι πραγματική αναγκαιότητα ενώ εχει και δευτερεύντα κέρδη 'οπως πεωτογενή τομεα με παραγωγή  φυτών, βιομαζας, βελτίωση εδαφων , σημαντική ανάγκη για εργασια άρα μείωση ανεργιας.
β) ενεργειακές δρασεις που ειναι δωρεάν (ανευ πατεντας), οικονομικές,με εύκολη και απλή τεχνολογια και σημαντική απόδοση στην χώρα μας όπως γεωθερμια μένουν στην γωνία αφού δεν έχουν συγκροτήματα και λόμπυ να τις προωθουν.
Η λογική των αρμόδιων υπουργείων δεν είναι μόνο στην ουσία αντιαναπτυξιακή αλλα προκαλει ζημια για την ελληνικη κοινωνια άρα γεννά ερωτήματα για τα συμφέρωντα που εξυπηρετεί και το ρολο των στελεχών τους.
Ειναι μέτρα στο πόδι μελετημένα αφού αφηνουν στην άκρη τον πραγματικό οικοδείκτη το CO2 αποτύπωμα που συνήθως τα φωτοβολταικά έχουν μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα.
Ολα αυτα τα συστήματα χωρίς επιδότηση δεν θα βγαινανε οικονομικά!!!Αρα δεν θα υπήρχαν σε μια πραγματική οικονομία όπου δεν θα ήταν η Γερμανια που πουλούσε τεχνολογία...και μέσω επιδοτήσεων την χρηματοδοτεί.
Μια ανπτυξιακή πολιτική πρέπει να εχει σαν κεντρική στόχευση την ικανοποιηση των κοινωνικών αναγκών  σε τροφή ,υγεία, εργασία, βελτίωση των συνθηκών επιβιωσης των πολιτων ενώ παράλληλα να δυναμώνει ο πρωτογενής τομέας και να αξιοποιείται η εργατική ,επιστημονική δύναμη της χώρας.
Το κάνει τίποτα καλύτερα απο το ΠΡΑΣΙΝΟ;
Απο την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή φυτων ,καλλιέργεια και κηποτεχνία , παραγωγή βιομάζας για ενεργεια, την διαχείριση και την καλλιέργεια από την σκοπια εντασης εργασίας άρα και μειωση της ανεργίας. Πιστευει κανείς ότι με την συνεχή εισαγωγή πανακριβων τεχνολογιών που βαφτίζονται πρασινες θα βγούμε απο τον πάτο;  Πρασινη ανάπτυξη χωρίς φυτά και πράσινο ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει!!!

      
     Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα φαινεται οτι αποτελεί το απαραίτητο επιχείρημα της''πράσινης αδράνειας''                                                                                                              

 Αντίθετα στην πραγματικότητα η κρίση δίνει και ευκαιρίες για περισσότερη προσοχή και ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.Πράσινο θα 'ηθελα να σημειώσω δεν είναι μόνο στην πόλη αλλά και στο χωριό,το τοπίο, οι ομορφιές της πατρίδας μας. Αυτές είναι η περιουσία μας αυτές εθρεψαν γενιες και αυτές είναι οι λόγοι που μας ξεχωρίζουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Διοξε'ιδιο δεν μαζεύει μόνο το δέντρο έξω απο το σπιτι μας, αλλά και τα δάση μας , οι αγροτικές περιοχες , οι θάλασσες μας .Αυτα παράλληλα δίνουν δουλειές!!! Πιστεύω ότι η κριση είναι το άλλοθι και όχι ουσιαστικός λόγος.
Παράδειγμα η παραγωγή τροφών.Ενώ τα πορτοκάλια πωλούνται 0,06λ απο τους παραγωγούς σήμερα φτάνουν σε'μας πανάκριβα ενώ τα Αργεντινής φθηνότερα. Πως γίνεται αυτό;
Δεν είναι μονο το κόστος παραγωγής αλλά ότι ουσιαστικά ολες οι αδύνατες χωρες επιδοτουμε τις εξαγωγες βιομηχανικων προιοντων των ισχυρων της ΕΕ που με τα αντισταθμιστικαο οφελη ειμαστε υποχρεωμενου να εισαγουμε τα εμμεσως επιδοτουμενα αγροτικα .
Ειναι απιστευτη η ευκολια οπου πολιτικοι ισχυριζονται οτι για ολα φταινε οι παραγωγοι ,οι μικροεπιχειρηματιες γιατι δεν ειναι ταυτοχρονα οικονομολογοι,manager,επιχειρηματιες,συχρονοι,εξυπνοι,πρωτοποροι -λες για να εισαι κτηνοτροφος η ψιλικατζης πρεπει να εχεις φοιτησει στο Χαρβαντ οπως αυτοι -για να καλύψουν την ουσία της εγκατ'αλειψης και της ομηρίας που τους έχουν οδηγήσει με τις λαθεμενες πολιτικές τους!!!
Εμεις οι πολιτες έχουμε ξεκινήσει ενα βουβο κίνημα παραγωγης τροφών στην αυλή και στα μπαλκόνια μας .Τα δέματα απο τα χωρια ξαναερχονται και υπάρχει επιστροφή στις βασικες αρχες...Η πρασινη αδράνεια των αρμοδίων μας οδηγει σε πρασινη δραση των πολιτων και αυτο είναι πολύτιμο.


 Υπηρξε ενα χα'ι'δεμα της πολιτείας οσον αφορά στην πολιτικκή της'' παρεμβαση για το μικροκλίμα''στη πολη. Ενα απο αυτα ήταν η προτροπή (με ψιθηρους χρηματοδοτησης) ταρατσοκηπων στα κτηρια . Ακουγόταν ενταξη των ταρατσοκηπων στο ενεργειακο πιστοποιητικο.Τελικά;

Η σοφία του λαου μας λέει "οπου ακους πολλά πασχάλια κρατα μικρό καλάθι" και επιβεβαιώνεται...
Πιστευω ότι κατι θα γίνει γιατί υπαρχουν στοχευόμενα ετρωπα'ι'κα κονδύλια που αλλιως θα χαθουν.
Θα μου πείτε πρωτη φορά θα είναι; Σωστα!αλλα εδω ισχύει η ελληνικη αισιοδοξία που ακομα και στο
μεγαλύτερο πονο ο Ελληνας τραγουδαει και χορευει και τον ξεπέρνα...
Ελπίζουμε και προετοιμαζόμαστε μα προδιαγραφες ( οπου το κανουν σωματεία όπως η ΠΕΕΓΕΠ και οχι η εξουσία) και εκπαίδευση. Το θεμα είναι να γίνει ετσι με σύνδεση με το ενεργειακό πιστοποιητικό
,αλλιώς θα δουμε πολλά απαράδεκτα-εκτός προδιαγραφών πρασινα  δώματα να γεμιζουν τις ταρατσες
με χωμα και που αργα η γρηγορα θα σκάνε το ένα μετα το άλλο για γρήγορο κέρδος .Το ερώτημα είναι
πράγματι τι θα γινει στο μελλον.Η μονη απαντηση και λύση είναι προδιαγραφες και ποιοτητα κατασκευής.

Αληθεια , γνωρίζεις κανένα υπουργειο ή δημόσιο φορέα στο χώρο που στεγάζεται να υπάρχει ταρατσοκηπος;

Και ομως υπάρχουν ... Το ποιο διαφημισμένο είναι το Υπ.Οικονομικών αλλά είναι εκτός προδιαγραφών...Αλλα εχουν εγκατασταθει και 'αλλα σε πολλά σχολεία με εκπληκτικά αποτελέσματα
κύρια στην εκπαίδευση τ'ων παιδιών ,στην ΜΟΔ, στο κ'εντρο του Δήμου Αθήνας στην Τσαμαδου, στο κτήριο της τραπεζας της Ελλαδος στην συμπρωτευουσα και πολλά ακόμα μικρότερα.
πιστέυω οτι σε λιγα χρόνια αυτά θα γίνουν περισσότερα. Ειμαι αισιοδοξος γιατι μα πολυ λ'ιγα χρήματα
μ'ονο απο την ενέργεια θα αποσβεστουν σε 4-5 έτη, ενώ παράλληλα θα δεσμέυουν CO2, θα παράγουν Ο2 ,θα ομορφαίνουν το τοπίο και θα γεμίζουν το τόπο ζουζουνίσματα ,πουλιά και πεταλούδες, θα είναι νέες πλατείες και χώροι συνάθροισης και κοινωνικοποίησης τώρα που στην πόλη δεν υπάρχουν αρκτοι ελευθεροι  χώροι.

  Τελικα το παράδειγμα ποιοι πρέπει να το δώσουν;

 
          Εμεις!!! Το πράσινο που παράγουμε να είναι ποιοτικό και αποτέλεσμα γνώσης της ελληνικης  
 φύσης , του μέτρου που διακρίνει τον πολιτισμό μας μέσα στις χιλιετίες.
  Την χρήση ενδημικών φυτών και σωστο σχεδιασμό , την ολοκληρωμένη  διαχειρηση χωρων πρασίνου και χρήση βιολογικών σκευασμάτων για την διατηρηση τους.Η προσοχη και τετοια στόχευση βρισκεται ακόμα και στα απλα π.χ σαν εταιρεία μαζευουμε όλες τις γλαστρες των φυτευσεων μας και τις επιστρέφουμε στα φυτώρια παραγωγης για επανάχρηση αφού θεωρούμε παράλογο τόσο πλαστικό να παει στα σκουπίδια ενώ διατηρει τη χρησιμοτητα του!!!
Μπορούμε να ξεκινήσουμε και απο τα σπίτια μας!!!
Το παραδειγμα είναι το μπαλκονι μου ,όπου εκεί παράγω τα αρωματικά μου ,το δυοσμο και το δενδρολίβανο μου,το σέλινο τις φρά ουλες που μαζευουν τα παιδια μου και το κομποστ που κάνουμε απο τα υπολείματα των λαχανικων μου στη ταράτσα μου.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ...


 η κρίση στον κλάδο της κηποτεχνίας νομίζω οτι οφείλεται και στο οτι είναι ''φυτωριακα''ακριβη.  Τα τελευταια χρόνια τα φυτωρια λειτουργούν ως χωροι 
α;ποθήκευσης εισαγώμενων φυτων. Αλλοτριόνεται ο κλαδος , μετατρέπεται σε μεσάζοντα και αδρανει στην ''οικονομια των εξαγωγών'' και του ανθρωπινου δυναμικού.
Στην Ολλανδία , την Ιταλία... εχουν καλύτερο χώμα ή τελικά σε εμας τους Ελληνες δεν μας
αρέσει ο ''ιδρώτας'' της παραγωγής, αλλα θελουμε ''κουστουμάτα'' το αγαθό;

  Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Παρόλο που τα πανεπιστήμια δεν μας εφοδιάζουν με τις απαιτούμενες μελέτες ξερουμε οτι απο το 1995 και μετα, η βιομηχανία πρασίνου είχε απο
  20% έως 30% κάθε ετος!!! Συνολικα δηλαδη σχεδον 350% την δεκαπενταετία. Η αναπτυξη του κλάδου και η βελτίωση των ποιοτικων χαρακτηριστικών είναι τεράστια. Σαφεστατα υπάρχει φρένο
αλλα η μειωση ειναι μικρότερη απο ότι εχουν γειτονικοι χώροι
Τα περισσότερα φυτωρια έχουν μειωση 10%-30% Σαφώς η μειωση και το κόστος έχει σχέσηκαι με
το που γίνεται η παραγωγή. Εδω τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Και το πρόβλημα το εχουν
οι μάντρες πώλησης με τον ''ειρωνικο'' τίτλο ''φυτωρια''και υπότιτλο''αρχιτεκτονική τοπίου''
που το υπουργείο δεν τους κόβει...τον αέρα και είχαν την ευκολία του ταξιδιου στην Ιταλια
για ''ψώνια''και διασκέδαση επιστρεφντας στην Ελλαδα με μια νταλίκα φυτά.
Καναμε πλούσια την κοιλάδα του Παδου εισαγοντας   φυτα τις περισσότερες φρες αμφίβολης
ποιοτητας, φυτα που παράγονται σε εντελως διαφορετικές κλιματικές συνθήκες που δυσκολα εγκλιματίζονται. Ευκολο χρήμα που τελειωσε.
Αρκετοι νέοι συναδελφοι έχουν μπεί στη παραγωγή φυτων και σιγ σιγα βελτιωνουν τεχνολογία ,επενδύσεις και μέγεθος φυτων που μπορούν να παράγουν.Οι τιμές τους βελτιώνονται συνεχως
και είναι νεα διέξοδος και για πολλούς αγρότες. Η ευκαιρία που χάθηκε στην Ολυμπι'αδα όπου
η πολιτεία επιδότησε τελικά τις εξαγωγες και δεν βοήθησε με συμβόλαια παραγωγής τους φυτωριούχους ,κερδίζεται τωρα λογω ανάγκης.
Εμείς που είμαστε στον χώρο των κατασκευαστών  έχουμε τις ευθύνες μας. Οι επιλογές που κάνουμε
είναι συνειδητα σε ελληνικά είδη και φυτα που παραγονται εδώ ή εχουν εγκλιματιστει στην χώρα.
Εχουμε αναλάβει τώρα το σημαντικότερο εργο στο χώρο αυτην την περιοδο,ξενοδοχείο στο Κρανιδι
υψηλών προδιαγραφών,μια επένδυση της  ARISTO οπου όλα τα φυτα παράγονται και μεγαλώνουν
με συμβόλαια στην χώρα μας σχεδον ενα χρόνο προ της κατασκευής.
Η ευκολη λύση της εισαγωγής αποκλείστηκε γιατι έχουμε επιμονή στην ποιοτητα και αν το οργανώσεις καλα θα ειναι και οικονομικότερα!

Ποιότητα....Είμαι απο την φύση αισιοδοξος και παρ'ολες τις δυσκολίες με την προσπαθεια να έχουμε
υψηλή ποιοτητα μας οδήγησε πέρυσι και φέτος να έχουμε αυξηση τζίρου. Τεχνολογία...Εχουμε επενδύσει στα πράσινα δώματα εδώ και χρόνια και το αποτέλεσμα είναι να κατασκευάζουμε συνεχως
ποιοτικούς ταρατσοκηπους δι'οτι υπάρχει εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα. Οσοι για χρόνια
έκαναν αρπαχτές πρακτικά έκλειναν πόρτες και ευκαιρίες και τώρα δυσκολευονται.


Ο Κωστας Τατσης απόφοιτος του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  
Μελος ΓΕΩΤΕΕ
Στελεχος ΣΕΠ
ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και εκπρόσωπος στηνΕLCA
Ειναι γραμματέας της ΜΚΟ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ"
και αρκετα ακομα...........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα κουνούπια συνήθως τρέφονται με νέκταρ και γύρη που βρίσκουν πάνω στα φυτά, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για την ωρίμανση των αυγώ...